Εργαστηριο Μουσειολογιας

Το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποτελεί ένα θεσμοθετημένο ερευνητικό εργαστήριο (ΦΕΚ 114/24.05.2002, τ. Α΄), που ασχολείται με τη θεωρία και την πράξη των μουσειακών δράσεων, είτε αυτές αφορούν το τυπικό θεσμοθετημένο μουσείο είτε ποικίλες εναλλακτικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στη δημόσια σφαίρα.

εκθεση:κατω απo τους κυβολιθους

εκθεση:Ο ανθρωπος, παιδι μου, ειναι σαν
το νερο, δεν το σταματαει τιποτε...

εκθεση:Χωρις μαχαιρι και πιρουνι

εκπαιδευτικο πρoγραμμα:μουσειο Teriade

εκθεση:Που ειναι η ωραια μου Μυτιληνη;

project:euforia

εκθεση:Cargo

εκθεση:"Home is.."

ΕΚΘΕΣΗ:"M_We are now unmuted"

εκθεση:"...της Σαλονικης μοναχα της πρεπει το καραβι.."


Ο ανθρωπος, παιδι μου, ειναι σαν
το νερο, δεν το σταματαει τιποτε...

εκθεση

Η έκθεση που προέκυψε, τελικά, είναι μια μικρή συλλογή μαρτυριών. Ό,τι μπορέσαμε να αιχμαλωτίσουμε από το ποτάμι των στιγμών που κατρακυλούν δίπλα μας. Επειδή η ιστορία όπως και ο άνθρωπος, παιδί μου, είναι σαν το νερό. Δε σταματούν με τίποτε.

Χωρις μαχαιρι και πιρουνι

εκθεση

Στο «γευστικό» πνεύμα του φετινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που εγκαινιάζει πανηγυρικά μια νέα θεματική ενότητα με θέμα το φαγητό, η έκθεση του «Museolab» με το χαρακτηριστικό τίτλο, «ΧΩΡΙΣ ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΑΙ ΠΙΡΟΥΝΙ» εστιάζει στο φαγητό στον ελληνικό κινηματογράφο.
Από το αόρατο προφιτερόλ του Γιώργου Κωνσταντίνου, στα "Χτυποκάρδια στο θρανίο” του Σακελλάριου έως τις αισθησιακές μπουκιές της Έλενας Ναθαναήλ στον “Φόβο” του Μανουσάκη και τα μπαχάρια της “ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Κουζίνας" του Μπουλμέτη, το ελληνικό σινεμά, σε όλη του την πορεία, εκτός από ήχους και εικόνες, είχε πάντα και μια δική του μυρωδιά και γεύση. Το κινηματογραφικό φαγητό, άλλοτε διακριτικά και άλλοτε πιο έντονα, βοήθησε στη δόμηση χαρακτήρων, υπαινίχθηκε κοινωνικές ανισότητες, συνέβαλε τόσο στη σκιαγράφηση της ελληνικής πραγματικότητας όσο και στην ποιητική υπέρβασή της. Η περιοδική έκθεση που οργανώνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ επιχειρεί να προσθέσει αυτές τις γεύσεις στο χώρο του Μουσείο Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, σε μικρές μπουκιές, “χωρίς μαχαίρι και πιρούνι”.
Ιστοσελίδα Έκθεσης

μουσειο Teriade

εκπαιδευτικο πρoγραμμα

To Μουσείο Teriade και το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διοργανώνουν έναν κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Που ειναι η ωραια μου Μυτιληνη;

εκθεση

Τον Οκτώβριο του 1923, τρία μόλις χρόνια μετά το θάνατο του Χαλήμ Μπέη, το πλοίο «Μπαρίς» (που στα ελληνικά σημαίνει «Ειρήνη»), σε εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης, παίρνει μακριά από τη Μυτιλήνη τα παιδιά και τα εγγόνια του. Ο ίδιος ο Χαλήμ είχε προλάβει να πεθάνει πριν μερικά χρόνια στην πόλη που αγάπησε. Σχεδόν έναν αιώνα μετά, από τους Κουλαξίζηδες της Λέσβου απομένουν μερικές φθαρμένες φωτογραφίες και μια χούφτα μικροπράγματα. Και θραύσματα αφηγήσεων που μπερδεύονται με παραμύθια. Και, πάνω από όλα, άνθρωποι που θέλουν να θυμούνται, να τιμούν και να βρίσκουν τρόπους να κρατούν ενωμένα αυτά που δεν κατάφερε να χωρίσει μια στενή λωρίδα θάλασσας. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία και υποστήριξη του Μουσείου Elgiz. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της έκθεσης έγινε από το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την επίβλεψη της Νάσιας Χουρμουζιάδη.

euforia

project

Το πρόγραμμα Euforia (European Films ForInnovative Audience Development), είναι ένα πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Μουσείο Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν τo 2016-2017 μια σειρά δράσεων με τίτλο «Κινηματογραφικές διαδρομές». Στο Euforia 2016-2017 συνέβαλε και το Εργαστήριο Μουσειολογίας, πραγματοποιώντας δράσεις στη Μυτιλήνη. Δημιουργήθηκαν δύο ντοκιμαντέρ οπού συμμετείχαν παιδιά, ανήλικοι, ασυνόδευτοι πρόσφυγες κάτω των 18 ετών, από το Εσπερινό Λύκειο Μυτιλήνης με τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «Mytopia», και από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ‘Ηλιακτίδα’ με τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «It’s all Greek to me». Στην παραγωγή των παραπάνω ντοκιμαντέρ συμμετείχαν ως σύμβουλοι σκηνοθεσίας, σεναρίου και μοντάζ τα μέλη του εργαστηρίου Ελένη Γαλάνη και Νιόβη Ζορμπά. Σκοπός των παιδιών ήταν να καταγράψουν το ξένο, όπως αυτά το αντιλαμβάνονται ζώντας πλέον στη Μυτιλήνη, χωρίς όμως να αποτυπωθεί στην οθόνη το δράμα και η ταλαιπωρία, αλλά η ελπίδα, η ζωή και τα όνειρα που κάθε παιδί, ανεξαρτήτως εθνικότητας, έχει. Τα συγκεκριμένα ντοκιμαντέρ είναι μια προσπάθεια των ανήλικων προσφύγων να καταγράψουν με τα δικά τους μάτια αισθήματα και εντυπώσεις, συνδυάζοντας το τώρα με το παρελθόν αλλά και το μέλλον τους.
Σύμβουλοι σκηνοθεσίας/σεναρίου : Γαλάνη Ελένη, Ζορμπά Νιόβη
Μοντάζ: Γαλάνη Ελένη

Cargo

εκθεση

Οι τεταρτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (ΤΠΤΕ), στο πλαίσιο του μαθήματος Οργάνωση Εκθέσεων, διοργάνωσαν μια έκθεση κυριολεκτικά από το μηδέν. Η θεματική της έκθεσης είναι το λιμάνι και ο ρόλος του ως τόπος συγκέντρωσης ανθρώπων, εμπειριών, πολιτισμών και υποκειμενικών «φορτίων» για τον καθένα και την καθεμιά από μας. Την αναγκαιότητα της ύπαρξης του λιμένα, την ιστορική και στρατηγική του σημασία, αλλά κυρίως την συμβολή του σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, εντόπισαν οι φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΠΤΕ, και με αυτό στο νου, δημιούργησαν μια έκθεση για να δώσουν μορφή σε όλες τις συμβολικές ταυτότητες του λιμανιού.
Ιστοσελίδα Έκθεσης

"Home is.."

εκθεση

Το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Museolab, αναχωρεί για την Αγγλία προκειμένου να πάρει μέρος, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, στις εκδηλώσεις «Our City, Our Home» στο πλαίσιο του Διεθνούς Θεσμού για τους πρόσφυγες, «Refugee Week». Οι εκδηλώσεις αυτές ξεκινάνε σήμερα Δευτέρα 19 Ιουνίου και θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Refugee Week», το Museolab, συμμετέχει με παρεμβάσεις του στην έκθεση «Home is…», προβολή ταινίας ντοκιμαντέρ και συμμετοχή σε πάνελ συζητήσεων, ενώ θα πραγματοποιήσει επισκέψεις και επαφές με ανθρώπους των μουσείων του Μαντσεστερ. Το ταξίδι των φοιτητών του Εργαστηρίου στο Μάντσεστερ στηρίχθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ενώ γίνεται κατορθωτό χάρη στην ευγενική χορηγία της Aegean Airlines που κάλυψε όλο το κόστος της μετακίνησης της αποστολής από τη Mυτιλήνη στο Μάντσεστερ μετ’ επιστροφής.

"M_We are now unmuted"

ΕΚΘΕΣΗ

Πολλές εικόνες στριμώχτηκαν στα μάτια μας. Κατεβαίνεις από το καράβι και ο ηλεκτρικός πυρσός της Ελευθερίας φωτίζει την απρόβλεπτη σύνθεση της Μυτιλήνης. Μέτρο το μέτρο αναπτύσσονται τα σκόρπια χαμηλόφωνα κατάλοιπα της αρμονίας του παρελθόντος, πάνω στην οποία καρφώνονται οι παρακινδυνευμένες συγχορδίες ενός εκκωφαντικού παρόντος. Το κρεσέντο ενός αγχωτικού εργάσιμου πρωινού διαδέχονται οι ράθυμες νότες των βραδινών παύσεων. Μεγάφωνες διαφημίσεις, παράφωνες οικοδομικές παρεμβάσεις, άφωνα όνειρα. Καλλίφωνοι άνθρωποι, κακόφωνοι καιροί.
Το μινόρε των καημών της, τις ζυγιές των δυο κόσμων που εδώ και χιλιετίες παλεύει να συμβιβάσει, το απτάλικο γλέντι της, τη ροκ εκδοχή της αέναης νιότης, το σταθερό τέμπο των θαλασσινών δεσμών της, την πολυφωνία όλων όσων έφερε το κύμα, το ίσο που κρατάνε όλοι όσοι θεωρούν ότι ανήκουν, τώρα πια, εδώ. Και λικνίζεσαι στο ρυθμό, και κλείνεις, έστω και για λίγο τα μάτια.
Ιστοσελίδα Έκθεσης

"...της Σαλονικης μοναχα της πρεπει το καραβι.."

εκθεση

Ένα από τα θέματα που χρόνια τώρα βασανίζουν τους δημότες του θαλασσίου μετώπου του Θερμαϊκού κόλπου, τις αστικές θαλάσσιες συγκοινωνίες, ανέλαβαν να μετατρέψουν σε έκθεση τα μέλη του Museolab, στο περίπτερο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θερμαϊκού, στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η ιστορία των θαλάσσιων συγκοινωνιών από τις αρχές του 20ου αι. μέχρι σήμερα, η άποψη των εμπλεκόμενων Δήμων και η προμελέτη του επικείμενου έργου παρουσιάστηκαν με φρέσκια ματιά, μέσα από προσεγμένη γραφιστική σχεδίαση, ηχοτοπίο και βιντεοπροβολές. Επιπλέον, ένα σύντομο ψηφιακό ερωτηματολόγιο, με αυτόματη ενημέρωση των στατιστικών του αποτελεσμάτων, κατέγραψε την άποψη του κοινού της έκθεσης ως προς τη χρησιμότητα του έργου. Η πρωτότυπη προσέγγιση του έργου και η ιδιαίτερη αισθητική της εκθεσιακής του παρουσίασης κατάφεραν να προσελκύσουν τους επισκέπτες της ΔΕΘ και να εντυπωσιάσουν θετικά της Διοίκησή της, που ξεχώρισε και βράβευσε την προσπάθεια της ομάδας του Museolab, ανάμεσα στα πάνω από 400 περίπτερα της ΔΕΘ.

Συντελεστές έκθεσης:
Νάσσια Χουρμουζιάδη, Αναπλ. Καθηγήτρια Μουσειολογίας, Διευθύντρια Museolab
Ελένη Γαλάνη, Κωνσταντίνα Νικολοπούλου, Πολύνα Ξηραδάκη, Ερασμία Τζανάκη

κατω απo τους κυβολιθους

εκθεση

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους επισκέπτες της έκθεσης «Κάτω από τους κυβόλιθους… Εκθέτοντας το Μάη του 68» που λειτούργησε από τις 6 έως τις 15 Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Μετά από τις δεκάδες εκθέσεις φωτογραφίας και αφίσας που έγιναν σε όλο τον κόσμο στην περσινή πεντηκονταετηρίδα, οι Μεταπτυχιακοί φοιτητές και το Εργαστήριο Μουσειολογίας του ΠΑ κατέθεσαν μια εντελώς άλλη πρόταση. Οι ευφάνταστες κατασκευές, οι ήχοι, η μουσική, οι προβολές, τα έξυπνα αξιοποιημένα ντοκουμέντα μεταμόρφωσαν το υπόγειο του κτιρίου Γεωγραφίας και μας μετέφεραν στο Παρίσι του 60. Μας παρέσυραν σε μία εκμαυλιστική βουτιά στον χώρο και στον χρόνο και μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Μάης του 68 δεν ήταν ένα φοιτητικό βραχύβιο πανηγύρι, αλλά ένα πολυδιάστατο πολιτικό γεγονός, στο οποίο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενεπλάκη όλη η Γαλλική κοινωνία και το οποίο σημάδεψε την σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία.

Μελη Εργαστηριου

    Διεθύντρια εργαστηρίου Α. Χουρμουζιάδη